Hummus- pasta z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pasta z ciecierzycy jest sycącą i zdrową alternatywą dla tradycyjnych kanapek. Smakuje nawet tradycjonalistom!

  • 30 min

Składniki:

  • 200g ciecierzycy z puszki lub 2 szklanki ugotowanej
    sok z połówki cytryny
    3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty Hummus

Hummus- pasta z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę. W razie potrzeby dolać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli hummus jest zbyt mało wyrazisty doprawić według uznania.

Porady

Na pierwszy raz polecam skorzystać z puszkowanej ciecierzycy. Później taniej jest namoczyć ciecierzycę dzień wcześniej i podgotować. Hummus bez problemu można zamrozić, więc bez obaw można go przygotować więcej. Świetnie smakuje w połączeniu z pomidorami suszonymi!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować