HUMMUS DYNIOWY Z SOCZEWICĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na grzanki, tosty albo jako pasta na imprezowe przekąski – w każdym wydaniu smakuje równie idealnie!Z całą pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom jesiennych smakołyków.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * dynia Hokkaido bez pestek – 400 g
    * ugotowana czerwona soczewica – 1,5 szkl
    * pasta tahini – 5 łyżek
    * sok z cytryny – 6 łyżek
    * oliwa z oliwek 5 łyżek
    * sol, pieprz, wędzona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Hummus Przekąski

Hummus dyniowy z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Wydrążoną dynię kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem, skrapiamy olejek, posypujemy solą i pieprzem , wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. Studzimy.

    Soczewicę miksujemy z sokiem z cytryny, oliwą i pastą sezamową.

    W tracie miksowania stopniowo dodajemy ok. 0,5 szkl bardzo zimnej wody.

    Doprawiamy solą i odrobiną wędzonej papryki, a następnie dodajemy upieczoną dynię i wszystko razem miksujemy na gładką pastę ( w razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę )..

    Podajemy z dodatkiem pestek dyni ( albo kiełkami ) i odrobiną dobrej jakości oliwy.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować