Hucułka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto Hucułka poleca się na Nowy Rok. Bardzo podobne do Pani Walewskiej, Pychotki ale to zmodyfikowany przeze mnie przepis na ciasto kruche o nazwie Hukzulka. U mnie migdały są zamiast orzechów włoskich A sama masa kajmakowa została zastąpiona budyniową domową masą z dodatkiem kajmaku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    - 6 żółtek
    - 3 szklanki mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 200 g margaryny
    - 1 czubata łyżka cukru pudru
    - ok 3 łyżek śmietany

    PIANA MIGDAŁOWA
    - 1 Kisiel wisniowy
    - 1 szklanka cukru
    - 6 białek

    MASA BUDYNIOWA:
    - 500 ml mleka
    - 5 łyżek cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 puszka kajmaku
    -250 g margaryny

    DODATKOWO:
    - 1 słoiczek dżemu czarnej porzeczki
    - 200 g platków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Hucułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO- z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na połowy i z każdej części odebrać 1/5 ciasta. odłożone ciasto dać do zamrażalnika a resztę ciasta rozwałkować cienko. Włożyć do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko podpiec. 180 stopni ok 15 minut
  • 2. PIANA: z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i na koniec wymieszać z proszkiem kisielowym.
  • 3. Na podpieczony spód wyłożyć połowę dżemu i połowę piany. Posypać połową płatków migdałowych. Na to zetrzeć jedną porcję odłożonego ciasta i zapiekać ok 40-50 minut w 180 stopniach. Drugi placek upiec tak samo jak pierwszy.
  • 4. MASA BUDYNIOWA - 300 ml zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić obie mąki. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Ostudzony utrzeć z margaryną i masą kajmakową. Masę wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim ciastem. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować