Hiszpański krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i pikantny krem z pieczonej papryki z pesto bazyliowym i hiszpańskimi specjałami. Zapraszam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Bulion warzywny lub drobiowy
    - 6 papryk (3 czerwone i 3 żółte)
    - 4 średnie pomidory bez skórki / 200ml passaty pomidorowej
    - 1 papryczka chilli
    - oliwa z oliwek
    - 2 cebule
    - 4 ząbki czosnku
    - chorizo
    - świeża bazylia
    - olej do smażenia
    - ser manchego
    - bagietka
    - sól/pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pesto Krem

Hiszpański krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasiennie. Lekko doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni celcjusza z termoobiegiem i pieczemy papryki na blaszce dopóki skórka będzie prawie "spalona"(ok. 30 minut) . Papryki wyciągamy i przykrywamy papierem do pieczenia na parę minut. Obieramy papryki ze skórki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, czosnek i chilli. Następnie wrzucamy papryki, chwilę smażymy i dodajemy pomidory. Całość solimy/pieprzymy i zalewamy bulionem (tak aby przykryć warzywa. Zupę gotujemy parę minut i blendujemy na krem oraz ponownie doprawiamy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta to dolać bulionu. :)
    2. Pesto z bazylii: blendujemy świeżą bazylię z oliwą, solą, pieprzem.
    3. Na suchej patelni prażymy plasterki chorizo. Następnie na tłuszczu po chorizo robimy grzanki z bagietki.
    4. Zupę przelewamy do miseczki, posypujemy startym serem Manchego, robimy zygzaki z pesto, kładziemy chorizo i grzanki. Smacznego!

Porady

Przykrycie upieczonych papryk spowoduje ich zaparowanie, dzięki czemu łatwiej ściągnąć z nich skórkę. Jeśli zupa jest za kwaśna, mozna ją posłodzić. Rózna ilość rodzajów papryk wpływa na kolor zupy! :p

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Chorizo Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować