Hiszpański jabłecznik z kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.240g tłuszczu stopić i lekko schłodzić. 350g mąki, 1 łyżkę kakao i 120g cukru wyieszać w naczyniu. Dodać płynny tłuszcz i wszystko zagnieść na kruszonkę. Ciasto wstawić do lodowki.
Obrać jabłka, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Pokropić je sokiem z cytryny i na chwilę odstawić.
200g tłuszczu, 200g cukru i cukier waniliowy utrzeć mikseremna gładkki krem. Dodawać pojedyńczo jaja. W misce wymieszać 200g maki, proszek do pieczenia, jedną łyżke cynamonui jedną łyżkę kakao i stopniowo połączyć z masą.
Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26cmposmarowanej tluszczem i posypanej mąką. Wierzch wygładzić starannie łyżką. Osuszyć jabłka na sicie i rozłożyć równomiernie na cieście. Następnie owoce na cieście posypać czekoladową kruszonką. Piec w temp. 200st. przez godzinę. Ostudzić ciasto i posypać łyżką cynamonu wymieszaną z cukem pudrem.
Porady
Do pieczenia najlepiej nadaja sie jabłka z twardym miąższem.
Komentarze