Hiszpańska zupa chlebowa z chili

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Smaczna zupa z bogactwem aromatu

  • 60 min

Składniki:

  • 1 cebula
    1 zielona lub czerwona papryka
    3 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki chilli w proszku
    2 litry bulionu
    2 pomidory
    4 łyżki oliwy z oliwek
    czerstwy chleb ok. 225 gram (czyli 4-5 kromek chleba)
    1 łyżeczka tymianku
    bagietka
    ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Hiszpańska zupa chlebowa z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną paprykę, cebulę i zmiażdżone 2 ząbki czosnku – ok. 2-3 minuty.
    Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonych warzyw, doprawiamy chilli i tymiankiem. Dusimy do zgęstnienia.
    Wrzucamy pokrojony w drobną kosteczkę chleb i zalewamy bulionem – dokładnie mieszamy.
    Gotujemy jeszcze ok. 15 min do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Bagietkę kroimy w kromki i opiekamy w piekarniku. Skrapiamy oliwą i nacieramy czosnkiem. Z jednej strony posypujemy startym serem i odrobiną chilli i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Serwujemy z zupą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować