Hiszpańska Paella

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tą potrawą mogłam sie degustować z moją rodziną w słonecznej Hiszpanii.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 cały kurczak
    400 g ryżu do risotto
    1 główka czosnku
    1 mała papryka zielona
    1 mała papryka czerwona
    1 mała papryka zółta
    2 cebule
    0,12g szafranu
    oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
    kilka suszonych pomidorów
    1 puszka pomidorów całych lub w kawałkach
    sól i pieprz
    1 cytryna

Hiszpańska paella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka należy umyć, poporciować, posolić, popieprzyć nastepnie smażyć na rozgrzanej patelni. Usmażone mięso wraz z olejem przełożyć do wysokiego garczka. Papryczki krojimy w cienkie piórka. Smażymy je na patelni i odkładamy do mięsa. Cebulę krojimy w kosteczkę i podsmażamy aż sie zarumieni. Wrzucamy do garnka. Połowę czosnku obieramy i wrzucamy do garnka, drugą połowe rozgniatamy i dodajemy w łupince. Suszone pomidory krojimy i kładziemy do reszty składników. Krojimy pomidory i dodajemy do reszty. Całość zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy. Na koniec dodajemy ryż i szafran, solimy i pieprzymy według gustu. Gotowe, podane danie na talerzu skraplamy cytryną. Smacznego!

Porady

Konsystencja potrawy nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Gotując cały czas mieszamy żeby ryż nie przywarł do naczynia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy