Herbata z korzennymi przyprawami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zimne, wietrzne i deszczowe dni, których obecnie nie brakuje sprawiają, że po powrocie do domu chętnie sięgamy po rozgrzewające potrawy i napoje. Szybko możemy się rozgrzać gorącą herbatą. Będzie to jeszcze bardziej skuteczne jeśli dodamy do niej korzenne przyprawy. Taka herbata jest niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku. Do zaparzenia najlepiej jest użyć herbatę o zdecydowanym smaku i kolorze po to, by smak przypraw nie zdominował smaku herbaty.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • torebka herbaty
    1 laska cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    kilka sztuk goździków
    kawałek świeżego imbiru
    pół cytryny
    1 mandarynka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Herbaty

Herbata z korzennymi przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklance umieszczamy torebkę z herbatą, laskę cynamonu, anyż, goździki, obrany i pokrojony w plastry imbir. Zagotowujemy wodę, zalewamy zawartość szklanki i zostawiamy do zaparzenia.

    Dodajemy umyte i sparzone owoce pokrojone w grube plastry.

    Do herbaty możemy dodać alkohol i w zależności od własnych upodobań tuż przed wypiciem osłodzić niewielką ilością miodu.

Porady

Aby wzmocnić rozgrzewające działanie herbaty możemy dodać do niej nieco alkoholu, np. rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować