Herbaciany deser z tapioki z cytrynowym musem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Deser w sumie powstał przez przypadek. Uwielbiam herbatę z cytryną i cukrem. Tutaj użyłem zdrowego cukru z kory brzozy (ksylitol) ,szczególnie proponuję ten deser diabetykom. No i oczywiście ten mus cytrynowy...po prostu pycha.

  • 2 godz.

Składniki:

  • szklanka drobnej tapioki
    500 ml herbaty (zwykłej)
    100 g cukru z kory brzozy (ksylitol)
    sok z 1/2 cytryny
    Mus cytrynowy:
    1,5 łyżeczki żelatyny
    sok z 1/2 cytryny
    50 g ksylitolu
    białko z 1 jajka

Herbaciany deser z tapioki z cytrynowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tapiokę zalewamy herbatą i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy do momentu ,kiedy kulki zaczną być szkliste. Dodajemy sok z ½ cytryny ,100 g cukru brzozowego ,dokładnie mieszamy i porcjujemy do pucharków. Wstawiamy do lodówki.
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku ,dokładnie rozpuszczamy i mieszamy z sokiem z ½ cytryny. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę ,po trochu dodając 50 g cukru z brzozy. Ubite białka dodajemy do rozpuszczonej żelatyny ,dokładnie mieszamy i wylewamy na uprzednio przygotowaną i rozlaną w pucharkach tapiokę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy