Hamburger fasolowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę należy odsączyć z zalewy, opłukać. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę. Fasolę zaś przecisnąć przez praskę lub zmiksować blenderem na papkę.
2.Do zmielonej fasoli dodajemy cebulę, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Zagniatamy dłonią i wyrabiamy ciasto (gęste, takie jak kotlety mielone. Z niego formujemy niewielkie kulki, które rozgniatamy w dłoniach i smażymy na patelni na oleju lub oliwie.
3.Bułkę rozkrawamy na dwie części i każdą z nich grillujemy. Na połówkę kładziemy kotleta, dokładamy dodatki (ogórek, pomidor, sałata, ketchup, majonez - wedle woli, smaku i uznania! u nas alergicy, więc i dodatków mało)...
4....Przykrywamy hamburgera drugą połówką bułki i podajemy ciepłe na talerzu. Smacznego!
Komentarze