Halibut z sosem pomidorowym i salsą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealna ryba na piątkowy obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 filetów z halibuta ( każdy po 200 g )
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    sól
    pieprz
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    2 łyżki oleju do posmarowania papieru
    listki bazylii
    Sos pomidorowy : 750 g obranych pomidorów
    4 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki octu balsamicznego
    sól
    pieprz
    Salsa : 2 małe fenkuły
    2 obrane pomidory
    2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
    2 łyżki kaparów
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu balsamicznego
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Halibut z sosem pomidorowym i salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: pomidory przekroiłem na pól, oczyściłem z nasion i zmiksowałem, dodając porcjami oliwę i ocet. Przyprawiłem solą i pieprzem.
    Salsa: posiekałem obrane fenkuły, pomidory, oliwki i bazylię. Dodałem kapary, oliwę i ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Wstawiłem do lodówki przykryte folią.
    Filety przyprawiłem solą i pieprzem, polałem oliwą wymieszaną z octem. Wstawiłem do lodówki na godzinę, kilkakrotnie w tym czasie odwracałem. Po wyjęciu z marynaty osuszyłem, posypałem z jednej strony posypałem mąką. Na blaszce wyłożyłem pergamin, wstawiłem do piekarnika na 15 minut ( piekarnik rozgrzany do 200 stopni C ). Gorący papier posmarowałem olejem, ułożyłem na nim filety ( mąką do dołu ) , zapiekałem 20 minut. Upieczone ryby podałem w sosie, posypane posiekaną bazylią, z dodatkiem salsy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować