Halibut z pistacjową panierką

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Pyszna ryba z chrupiącym pistacjowym wierzchem.

  • 30 min

Składniki:


  • 600 g filetu z halibuta (ze skórą)
    10 łyżek rozdrobnionych pistacji
    10 łyżek bułki tartej
    2 szalotki
    ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    5 łyżek natki pietruszki
    8 łyżek oliwy z oliwek
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Halibut z pistacjową panierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem.
    Pistacje bardzo drobno siekamy ,prażymy na suchej patelni ,mieszamy z bułką tartą ,posiekanymi szalotkami i czosnkiem ,skórką z cytryny ,posiekaną natką i oliwą. Wierzch ryby obkładamy panierką i układamy na naoliwioną blaszkę skórą do dołu. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy na środkowej półce 10 min. Następnie włączamy funkcję grilla (można dać też na najwyższą półkę) i pieczemy 4-5 min.
    Rybę podałem ze szparagami smażonymi na maśle z dodatkiem czosnku i ziemniakami z koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować