Halibut i kalmary z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Aromatyczny posiłek warto podać na świeżym powietrzu, np. w ogrodzie lub na tarasie. Będzie smakował o wiele lepiej niż w czterech ścianach. Na stole powinno się też pojawić orzeźwiające włoskie wino

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - halibut (świeży): 0.5 kilograma
    - kalmary: 4 sztuki
    - masło: 30 gramów

    - oliwa z oliwek: 150 mililitrów
    - olej: 150 mililitrów
    - cytryna: 1 sztuka
    - cebula: 80 gramów
    - czosnek: 5 ząbków
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - czarny pieprz (ziarna): 5 sztuk
    - sól morska: 1 szczypta
    - marchewka (młoda): 1 sztuka
    - seler naciowy (łodyga): 1 sztuka
    - koperek (gałązka): 1 sztuka
    - natka pietruszki (gałązka): 1 sztuka

    - ziemniaki (młode): 400 gramów
    - koperek: 0.5 pęczka
    - masło: 30 gramów
    - oliwa z oliwek: 10 mililitrów
    - czosnek (młody): 4 sztuki
    - marchweka (młoda): 1 pęczek
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - bulion drobiowy: 40 mililitrów

    - szparagi: 1 pęczek
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - cukier, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku: 1 szczypta
    - seler naciowy (łodyga): 5 sztuk
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - awokado: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Halibut i kalmary z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z halibuta podzielić na 4 porcje po ok. 120 g. Kalmary oczyścić,
    odciąć mięsień odwłoka i wyciągnąć szkielecik. Mięso kalmarów
    opłukać pod bieżącą zimną wodą, by usunąć dokładnie mleczny
    osad. W rondlu rozgrzać olej z oliwą.
  • krok2 2. Sparzoną cytrynę ze skórą pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
    Obrane warzywa i cebulę pokroić na dość duże kawałki. Włożyć do rondla z olejem wraz z ziołami i przyprawami. Doprawić solą morską. Rybę i kalmary dusić w oleju ok. 10 min.
  • krok3 3. Młode ziemniaki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem świeżego koperku. Młodą marchewkę delikatnie oskrobać i przyciąć zielone gałązki do wys. 3 cm, dzięki czemu będą wyglądały na talerzu bardzo dekoracyjnie.
  • krok4 4. Młody czosnek umyć, obrać delikatnie z wierzchniej warstwy, po czym każdą sztukę podzielić na pół. Na patelni mocno rozgrzać oliwę z dodatkiem 30 g masła i poddusić czosnek z obu stron, najlepiej pod szczelnym przykryciem.
  • krok5 5. W rondelku roztopić 30 g masła, dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru, pozostawić do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Dodać marchewkę, lekko poddusić, wlać bulion lub wodę i dusić marchew ok. 5 minut. Marchew powinna być chrupka, ale nie surowa.
  • krok6 6. Białe szparagi umyć i starannie oczyścić, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw; obieramy od główki szparaga w dół, zdrewniałą końcówkę odcinamy. Staranne obranie szparagów jest bardzo ważne, gdyż dzięki temu unikniemy łykowatych kawałków w sałatce.
  • krok7 7. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i cukrem, plastrem pomarańczy i dwoma plastrami cytryny. Zalać wodą, dodać kawałek masła i włożyć do piekarnika na 20 min w temp. 180°C. Woda w naczyniu nie powinna się zagotować (ok. 90°C), wtedy szparagi będą chrupkie.
  • krok8 8. Seler naciowy umyć pod bieżącą wodą i pokroić w cienkie poprzeczne plasterki.
    Przełożyć do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyfiletować
    pomarańczę: owoc bardzo dokładnie obrać, tak by nie pozostała biała błona, po czym wycinać pod kątem poszczególne segmenty. Dodać do sałatki.
  • krok9 9. Ostudzone szparagi pokroić na kawałki dł. 4–5 cm i dodać do sałatki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyżłobić łyżką i pokroić na cienkie plasterki, dodać do sałatki. Całość doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz wywarem z gotowanych szparagów.
  • krok10 10. Sałatkę owocowo-warzywną starannie wymieszać i przełożyć na półmisek lub duży talerz. Na sałatce ułożyć duszoną rybę, a na niej kalmary. Wokół rozłożyć młody czosnek i marchewkę, pomiędzy nimi młode ziemniaki. Całość przybrać gałązkami świeżego koperku.
  • krok11 11. Aby uzyskać lepszy efekt smakowy, ziemniaki można podsmażać na oliwie z dodatkiem rozmarynu, aż skórka będzie chrupiąca, a ziemniaki nabiorą wspaniałego aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut Warzywa
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod online lub pokaż... więcej»
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
-20% dodatkowego rabatu na kol... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Online
Stacjonarnie

-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
-30% na okulary korekcyjne
-30% na okulary korekcyjne
Rabat 30% na kompletną parę ok... więcej»
Kod rabatowy:200270
Zobacz
+
-30% na okulary korekcyjne
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:200270
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować