Gyros na talerzu

4.49 (192 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam sałatkę kebeb-gyros, dlatego postanowiłam poeksperymentować ze sposobami jej podawania. Gyros na talerzu to apetyczna propozycja na szybki obiad lub bardzo pożywną i sycącą przekąskę. Gorąco polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1/3 główki kapusty pekińskiej
    2 małe pomidory
    mała puszka groszku
    1 cebulka
    2 ogórki kiszone
    1 ogórek świeży
    oliwa do smażenia
    przyprawa kebab gyros, sól, pieprz, papryka słodka

    sos czosnkowy:

    mały kubeczek jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    2 ząbki czosnku
    odrobina soku z limonki lub cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kebab

Gyros na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso do gyrosa 1. Umytą pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, smażymy na oliwie obficie przyprawiając (przyprawa do gyrosa, papryka, pieprz czarny)
  • Gyrosowe warzywa 2. Kroimy wszystkie warzywa i układamy je na talerzu (proponuję każdy osobno),
  • Sosik 3. Sos: łączymy jogurt z majonezem, musztardą, przyprawami, sokiem cytrusowym i rozdrobnionymi ząbkami czosnku
  • Gyros gotowy! 4. Dodajemy mięso, przyprawiamy całość (pomidory przyprawą do pomidorów lub solą, ogórki solą i koperkiem, kapustę natką pietruszki), mięso, pomidory i ogórki świeże zalewamy sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować