Uwielbiam sałatkę kebeb-gyros, dlatego postanowiłam poeksperymentować ze sposobami jej podawania. Gyros na talerzu to apetyczna propozycja na szybki obiad lub bardzo pożywną i sycącą przekąskę. Gorąco polecam!
30 min
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/3 główki kapusty pekińskiej
2 małe pomidory
mała puszka groszku
1 cebulka
2 ogórki kiszone
1 ogórek świeży
oliwa do smażenia
przyprawa kebab gyros, sól, pieprz, papryka słodka
sos czosnkowy:
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 ząbki czosnku
odrobina soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz
Gyros na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, smażymy na oliwie obficie przyprawiając (przyprawa do gyrosa, papryka, pieprz czarny)
2.Kroimy wszystkie warzywa i układamy je na talerzu (proponuję każdy osobno),
3.Sos: łączymy jogurt z majonezem, musztardą, przyprawami, sokiem cytrusowym i rozdrobnionymi ząbkami czosnku
4.Dodajemy mięso, przyprawiamy całość (pomidory przyprawą do pomidorów lub solą, ogórki solą i koperkiem, kapustę natką pietruszki), mięso, pomidory i ogórki świeże zalewamy sosem
Komentarze