Gulasz z szynki (z papryką, cukinią, marchewką i pieczarkami)

4.5 (144 ocen)

Zdecydowanie zimowa, rozgrzewająca propozycja:). Treściwy gulasz podajmy koniecznie w towarzystwie kaszy, u mnie gryczanej, której właściwości prozdrowotne szeroko by opisywać. W skrócie: odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi a dodatkowo ma mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych.

Składniki:

  • 800g szynki wieprzowej
    3 różnokolorowe papryki
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    300g pieczarek
    3 marchewki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    3 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    szczypta: tymianku, kolendry, majeranku
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z szynki (z papryką, cukinią, marchewką i pieczarkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.

  • 2. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę
  • 3. Do garnka dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować