Gulasz z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, przełożyć do miski. Soczewicę opłukać pod bieżącą zimną wodą.
2.Do garnka wlać reszte oleju, rozgrzać, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Wrzucić cebulę, wlać 100 ml soku jabłkowego, zmniejszyć ogień, przykryć, dusić 10 minut. Dodać musztardę, ziele angielskie, marchew pokrojoną na 1 cm kawałki, wlać resztę soku jabłkowego, przykryć dusić 10 minut.
3.Do garnka wsypać soczewicę, wlać tyle wody, aby przykryć mięso, dusić 50-60 minut. Posolić do smaku. Sos można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Danie podawać z pieczywem.
Porady
Im bardziej obsmażymy mięso, tym ciemniejszy uzyskamy kolor sosu.
Komentarze