Gulasz z soczewicą

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gulasz z łopatki, podlewany sokiem jabłkowym, gotowany razem z zieloną soeczewicą to mój eksperyment kulinarny. Efekt wspaniały. Bardzo smaczne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - łopatka : 1-1,5 kg
    - olej rzepakowy : 6 łyżek
    - cebula : 1 sztuka
    - sok jabłkowy : 500 ml
    -musztarda : 1 łyżeczka
    - sól : 1- 2 łyżki
    - pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
    - ziele angielskie : 4 ziarenka
    - marchewka : 1-2 sztuki
    - zielona soczewica : 1, 5 szklanki


    dodatkowo wrząca woda lub bulion warzywny : około 1,5-2 litry
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, przełożyć do miski. Soczewicę opłukać pod bieżącą zimną wodą.
  • 2. Do garnka wlać reszte oleju, rozgrzać, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Wrzucić cebulę, wlać 100 ml soku jabłkowego, zmniejszyć ogień, przykryć, dusić 10 minut. Dodać musztardę, ziele angielskie, marchew pokrojoną na 1 cm kawałki, wlać resztę soku jabłkowego, przykryć dusić 10 minut.
  • 3. Do garnka wsypać soczewicę, wlać tyle wody, aby przykryć mięso, dusić 50-60 minut. Posolić do smaku. Sos można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Danie podawać z pieczywem.

Porady

Im bardziej obsmażymy mięso, tym ciemniejszy uzyskamy kolor sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować