Gulasz z polędwiczki wieprzowej

4.44 (205 ocen)

Tak podany gulasz smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • Miseczki chlebowe

    Polędwiczka wieprzowa ok. 400g
    10 małych pieczarek
    1 duża marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1,5 szklanki rosołu
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka mąki
    Natka pietruszki
    Listek laurowy
    Ziele angielskie
    Sól, pieprz, ostra papryka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.44 (205 ocen)

Gulasz z polędwiczki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz 1. Polędwiczkę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką ostrą i odłożyć do lodówki na 30 minut.

    Pieczarki umyć i pokroić na połówki, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.

    Na patelni roztopić smalec, podsmażyć polędwiczkę, dodać cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut.

    Wszystko zalać rosołem, dodać koncentrat, sos sojowy, paprykę słodką, liść laurowy, ziele angielskie i marchewkę. Patelnię przykryć i dusić, aż składniki zmiękną.

    Na koniec sos zagęścić mąką, zagotować i doprawić do smaku.
  • Gulasz 2. Gulasz nałożyć do miseczek, posypać obficie pietruszką i zajadać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować