Gulasz z papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Zalać sosem sojowym, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (na około 1 godzinę, a najlepiej na noc).
2.Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić dowolnie. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę, a cebulę w półplasterki.
3.W rondlu rozgrzać oliwę – wrzucić cebulę i ją zeszklić. Dodać mięso razem z sosem w którym się moczyło. Obsmażyć z każdej strony. Dodać warzywa, wlać trochę wody, dodać pastę gulaszową lub paprykę. Dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować aż do miękkości pod przykryciem. Pod koniec zdjąć pokrywkę i trochę zwiększyć ogień, aby nadmiar płynu odparował. Doprawić pieprzem i ew. solą. Można zagęścić mąką.
Komentarze