Gulasz z papryką i marchewką

4.5 (186 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Syty i rozgrzewający - doskonały na chłodne dni.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GULASZ:
    - mięso wieprzowe z łopatki: 500 gramów
    - papryka zielona: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - marchew: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - sos sojowy jasny: 5 łyżek
    - sos sojowy ciemny: 3 łyżki
    - oliwa/olej: 2 łyżki
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - pasta gulaszowa węgierska ostra (można dodać paprykę ostrą mieloną): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Gulasz z papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Zalać sosem sojowym, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (na około 1 godzinę, a najlepiej na noc).
  • 2. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić dowolnie. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę, a cebulę w półplasterki.
  • 3. W rondlu rozgrzać oliwę – wrzucić cebulę i ją zeszklić. Dodać mięso razem z sosem w którym się moczyło. Obsmażyć z każdej strony. Dodać warzywa, wlać trochę wody, dodać pastę gulaszową lub paprykę. Dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować aż do miękkości pod przykryciem. Pod koniec zdjąć pokrywkę i trochę zwiększyć ogień, aby nadmiar płynu odparował. Doprawić pieprzem i ew. solą. Można zagęścić mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Papryka Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować