Gulasz z łopatki z warzywami

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Łagodny gulasz z dodatkiem warzyw.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -ok. 1 kg łopatki wieprzowej
    -4 ogórki kiszone
    -4 marchewki
    -duża cebula
    -mąka do obtoczenia mięsa i zaprawienia sosu (do zaprawienia ok. 1 dużej, czubatej łyżki)
    -olej do smażenia
    -sól, pieprz, pieprz ziołowy
    -2 łyżeczki musztardy
    -woda
    -pół szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Gulasz

Gulasz z łopatki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, wycieramy, kroimy w małą kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na dużym ogniu. Kiedy mięso przyrumieni się zalewamy je wodą, dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i cebulę, a także przyprawy (w tym musztardę) i gotujemy przez ok. półtorej godziny (wody ma być tyle żeby zakryła mięso i warzywa).
    Po tym czasie gulasz zaprawiamy mąką z mlekiem, zagotowujemy i gotowe.

Porady

Gulasz jest bardzo łagodny przez marchewkę, pasuje do kaszy jęczmiennej, ale raczej nie do gryczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować