Gulasz z kurczaka po meksykańsku

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

To idealna oraz szybka propozycja na smaczny obiad, który też wygląda kolorowo i apetycznie. Przyznam, że robię go bardzo często, ponieważ moja rodzina go uwielbia. Delikatne mięso oraz pyszny i aromatyczny sos świetnie komponuje się z kaszami, ryżem, makaronem, a nawet też z ziemniakami.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500g mięsa gulaszowego z kurczaka (u mnie najczęściej z udek)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    1 żółta/zielona papryka (*)
    1/3 papryczki chili
    200g fasolki szparagowej (pomieszałam żółtą i zieloną)
    300-500 ml bulionu (**)
    150g koncentratu pomidorowego
    papryka słodka mielona (u mnie wędzona)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    mąka obtaczanie mięsa
    olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z kurczaka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką.
    Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące.
    Całość podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka.
    Warzywa pokroić i dodać do mięsa.
    (Fasolkę przekroić na 2 lub 3 części, a paprykę pokroić w paseczki lub większą kostkę.)
    Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
    Wszystko razem zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut.
    Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i podgotować do zgęstnienia sosu.
    Gotowy gulasz doprawić do smaku.

Porady

(*) Warto, aby gulasz był kolorowy, więc jeśli dodajecie zieloną paprykę to najlepiej, aby fasola była żółta i na odwrót. (**) Jeśli nie macie bulionu to możecie użyć wody i wtedy wrzucić z 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego oraz dodać domową vegetę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować