Gulasz z komosy ryżowej

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych roślin na świecie, coraz bardziej znana w Polsce.

  • 30 min

Składniki:

  • -szklanka komosy ryżowej (użyłam czarnej)
    -cukinia
    -papryka (użyłam zielonej)
    -puszka pomidorów
    -cebula
    -2 ząbki czosnku
    -3 łyżki oliwy
    -por
    -natka pietruszki
    -cukier (około 1 łyżeczki)
    -sól
    -listki świeżej bazylii
    -czubryca czerwona (mieszanka przypraw)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z komosy ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę przepłukać wodą na drobnym sitku, przesypać do garnka i gotować przez 20-25 minut. Wodę można posolić.
  • 2. Podczas gdy komosa gotuje się, do dużego garnka wlać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę i chwilę podsmażyć. Po chwili dodać obraną cukinię pokrojoną w kostkę i pomidory.
  • 3. Kiedy warzywa trochę rozgotują się wrzucamy przyprawy, przeciśnięty czosnek, bazylię i pociętego pora. Komosę odlewamy z pozostałej wody, wrzucamy do warzyw i chwilę gotujemy. Przed podaniem posypujemy obficie zieloną pietruszką.

Porady

Komosę gotujemy w proporcji- 1 szklanka komosy na 1 i 1/2 szklanki wody. Komosa podczas gotowania wchłonie prawie całą wodę, trzeba sprawdzać żeby garnek nie przypalił się. Komosa podczas gotowania "wypuści" małe kiełki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować