GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Dziś przepis na domowy obiad.Gulasz z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpićkaszami: jaglaną, jęczmienną czy kuskus.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1-2 marchewki
    1 bakłażan
    300 g pieczarek
    250 ml bulionu
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT
    3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    2-3 suszone grzybki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z kaszą gryczaną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso gulasz 1. W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę.
    Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam.
    Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je.
    Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.
  • marchew 2. Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę
  • bakłażan 3.
    i obranego ze skórki bakłażana.
    Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.
  • pieczarki 4.
    Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki.
  • podsmażone warzywa i mięso 5.
    Wszystko wymieszałam i podsmażyłam.
  • gulasz 6. Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra gorącej wody.
    Dodałam grzybki.
    Dodałam przyprawę do gulaszu i pozostałe przyprawy.
    Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około 60 minut.
    Mięso powinno być mięciutkie.
    W trakcie gotowania, gdy gulasz będzie gęstnieć można dolewać do niego wodę.
    W międzyczasie sprawdzić doprawienie.
    Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
  • gulasz 7. Jeśli uznacie,że jest za rzadki to odlejcie 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu,
    wymieszajcie go z mąką i wlejcie do gulaszu.
  • kasza gryczana 8. Pozostało już tylko przygotować kaszę gryczaną.

    Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie lub mleku w stosunku objętościowym 1:2,
    dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, co zapobiega sklejaniu się ziarenek.
    Należy ją wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Woda powinna się całkowicie wchłonąć, kaszę przemieszać
    i pozostawić ja na kilka minut pod przykryciem.
  • kasza gryczana 9. Przed rozpoczęciem gotowania kaszę należy dokładnie wypłukać,
    najlepiej w ciepłej wodzie.
  • gulasz z kasżą gryczaną 10. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować