Dziś przepis na domowy obiad.Gulasz z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpićkaszami: jaglaną, jęczmienną czy kuskus.
60 min
Składniki:
Składniki:
około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1-2 marchewki
1 bakłażan
300 g pieczarek
250 ml bulionu
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT
3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2-3 suszone grzybki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC
Gulasz z kaszą gryczaną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę.
Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam.
Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je.
Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.
2.Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę
3.
i obranego ze skórki bakłażana.
Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.
4.
Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki.
5.
Wszystko wymieszałam i podsmażyłam.
6. Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra gorącej wody.
Dodałam grzybki.
Dodałam przyprawę do gulaszu i pozostałe przyprawy.
Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około 60 minut.
Mięso powinno być mięciutkie.
W trakcie gotowania, gdy gulasz będzie gęstnieć można dolewać do niego wodę.
W międzyczasie sprawdzić doprawienie.
Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
7. Jeśli uznacie,że jest za rzadki to odlejcie 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu,
wymieszajcie go z mąką i wlejcie do gulaszu.
8.Pozostało już tylko przygotować kaszę gryczaną.
Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie lub mleku w stosunku objętościowym 1:2,
dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, co zapobiega sklejaniu się ziarenek.
Należy ją wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Woda powinna się całkowicie wchłonąć, kaszę przemieszać
i pozostawić ja na kilka minut pod przykryciem.
9. Przed rozpoczęciem gotowania kaszę należy dokładnie wypłukać,
najlepiej w ciepłej wodzie.
Komentarze