Gulasz z fasolą i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować od miękkości.
2.Mięso pokroić w dużą kostkę, obsmażyć partiami na oleju na brązowy kolor. Przełożyć do garnka, w którym będzie się dusić (gotuję w szybkowarze).
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać wrzątek, łopatką zeskrobać przypalone kawałki, wlać do mięsa. Dodać liść laurowy, ziele, jałowiec, kminek, połamane na mniejsze kawałki grzyby. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać wodą. (W szybkowarze mięso duszę ok. 18 minut).
3.Sos z mięsa zagęścić chlebem (lub mąką): kromkę pokruszyć albo zmielić, zalać pół szklanki sosu, odstawić na kilka minut, żeby okruchy napęczniały, wymieszać z pozostałym sosem.
Chorizo pokroić w plasterki,podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy tłuszcz się wytopi, kiełbasę razem z tym wytopionym tłuszczem oraz fasolą dodać do gulaszu. Posolić i doprawić do smaku, gotować razem 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać posiekaną natką lub szczypiorkiem.
Najlepiej smakuje z bagietką.
Smacznego!
Komentarze