Gulasz z bakłażanem, cukinią i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę. Posypać lekko solą i odstawić na ok. 30 min. aż puści lekko sok. Następnie odcisnąć i podsmażyć na oleju na rumiano. Wyłożyć na talerz i odstawić.
Na tą samą patelnię dolać trochę oleju i podsmażyć cebulę i chilli. Następnie dodać czosnek, kmin rzymski, kminek i kolendrę. Wymieszać i dalej smażyć.
Do patelni dodać odsączoną ciecierzycę z puszki, jeśli ciecierzyca jest sucha, należy ją wcześniej namoczyć ok. 4 godzin i ugotować.
Doprawić solą i pieprzem. W dalszym ciągu smażyć, żeby smaki się zmieszały. Następnie dolać bulion i pomidory. Patelnię przykryć pokrywką i gotować od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodać bakłażana i cukinię. Dalej gotować.
Jak danie jest gotowe, dodać sok z cytryny.
Gulasz podawać z ryżem lub dowolną kaszą i posypać natką pietruszki.
Komentarze