Gulasz z bakłażanem, cukinią i ciecierzycą

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wegetariański gulasz warzywny z ciecierzycą. Bardzo ciekawy smak.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bakłażan
    1 mała cukinia
    1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka suchej ciecierzycy
    1 cebula
    1 papryczka chilli (świeża lub suszona)
    3 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów lub pomidorowa passata
    3/4 szklanki bulionu
    0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    0,5 łyżeczki mielonego kminku
    0,5 łyżeczki mielonej kolendry
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka soku z cytryny
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z bakłażanem, cukinią i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę. Posypać lekko solą i odstawić na ok. 30 min. aż puści lekko sok. Następnie odcisnąć i podsmażyć na oleju na rumiano. Wyłożyć na talerz i odstawić.
    Na tą samą patelnię dolać trochę oleju i podsmażyć cebulę i chilli. Następnie dodać czosnek, kmin rzymski, kminek i kolendrę. Wymieszać i dalej smażyć.
    Do patelni dodać odsączoną ciecierzycę z puszki, jeśli ciecierzyca jest sucha, należy ją wcześniej namoczyć ok. 4 godzin i ugotować.
    Doprawić solą i pieprzem. W dalszym ciągu smażyć, żeby smaki się zmieszały. Następnie dolać bulion i pomidory. Patelnię przykryć pokrywką i gotować od czasu do czasu mieszając.
    Na koniec dodać bakłażana i cukinię. Dalej gotować.
    Jak danie jest gotowe, dodać sok z cytryny.
    Gulasz podawać z ryżem lub dowolną kaszą i posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować