Gulasz wołowy na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i czosnek drobno siekamy.Marchew kroimy w plasterki,ziemniaki w kostkę a paprykę w paseczki.
2.Na połowie oliwy/oleju przesmażamy na rumiano wołowinę (pokrojoną w kostkę) po czym wykładamy ją na talerz.Do rondla wlewamy resztę oliwy/oleju i przesmażamy cebulę wraz z czosnkiem i marchewką
3.Po przesmażeniu dodajemy mięso doprawiamy solą,pieprzem i podlewamy winem.Dusimy aż wino odparuje o połowę.Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą,listek laurowy i bulion.Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 ,2,5 godzin.(od czasu do czasu mieszamy)
4.Na 30 minut przed końcem dodajemy ziemniaki i paprykę i dusimy do miękkości ziemniaków.
5. Gulasz podajemy od razu po przygotowaniu posypany zieloną pietruszką . . . .
Smacznego :-)
Komentarze