Gulasz wołowy na winie

0 (0 ocen)

Przepis podpatrzyłam z książeczki ' Festiwal hiszpańskich win' coś niecoś pozmieniałam :) Gulasz smakuje rewelacyjnie.Polecam . . .

Składniki:

  • 500g gulaszu wołowego
    1 cebula
    2 marchewki
    3 zabki czosnku
    2 ziemniaki
    1 listek laurowy
    1 papryka czerwona
    2 pomidory (ja dałam puszkę pomidorów krojonych w zalewie 400g)
    250ml czerwonego wina Monasterio de las Vinas
    500ml bulionu
    100ml oliwy lub dobrego oleju
    sól morska pieprz świeżo mielony wg.uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek drobno siekamy.Marchew kroimy w plasterki,ziemniaki w kostkę a paprykę w paseczki.
  • 2. Na połowie oliwy/oleju przesmażamy na rumiano wołowinę (pokrojoną w kostkę) po czym wykładamy ją na talerz.Do rondla wlewamy resztę oliwy/oleju i przesmażamy cebulę wraz z czosnkiem i marchewką
  • 3. Po przesmażeniu dodajemy mięso doprawiamy solą,pieprzem i podlewamy winem.Dusimy aż wino odparuje o połowę.Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą,listek laurowy i bulion.Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2 ,2,5 godzin.(od czasu do czasu mieszamy)
  • dodajemy ziemniaki i paprykę 4. Na 30 minut przed końcem dodajemy ziemniaki i paprykę i dusimy do miękkości ziemniaków.
  • Smacznego :-) 5. Gulasz podajemy od razu po przygotowaniu posypany zieloną pietruszką . . . .
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować