Gulasz wołowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny, pożywny gulasz z pomidorami. Warto podać go z kluskami śląskimi i kiszonym ogórkiem.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
    3 cebule średnie
    1 marchewka większa
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    2,5 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
    1 duży listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżeczka płaska papryki słodkiej
    2 łyżeczki czubata cukru
    1 łyżeczka czubata jarzynki
    2 łyżeczki czubrycy czerwonej
    1 łyżka pikantnego keczupu
    sól lub jarzynka do smaku
    6 posiekanych suszonych pomidorów
    oraz
    mąka do panierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i partiami obsmażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju, przekładać do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebule pokrojone w gruszą kostkę dodając po łyżeczce cukru i jarzynki. Następnie wlać pomidory z puszki, dodać posiekany czosnek, podsmażyć 2 minutki i dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, podsmażyć 2-3 minuty, przelać do rondla. Wlać 2 szklanki bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodką paprykę, posiekane suszone pomidory i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. W trakcie duszenia dodać czubrycę, 1 łyżeczkę cukru, keczup, doprawić solą lub jarzynką. Gdy zachodzi taka potrzeba dolać jeszcze 0,5 szklanki bulionu.
    Uwagi:
    Przyprawy należy dodawać stopniowo i dopasować ich ilość do własnych upodobań smakowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować