1.Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i partiami obsmażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju, przekładać do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebule pokrojone w gruszą kostkę dodając po łyżeczce cukru i jarzynki. Następnie wlać pomidory z puszki, dodać posiekany czosnek, podsmażyć 2 minutki i dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, podsmażyć 2-3 minuty, przelać do rondla. Wlać 2 szklanki bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodką paprykę, posiekane suszone pomidory i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. W trakcie duszenia dodać czubrycę, 1 łyżeczkę cukru, keczup, doprawić solą lub jarzynką. Gdy zachodzi taka potrzeba dolać jeszcze 0,5 szklanki bulionu.
Uwagi:
Przyprawy należy dodawać stopniowo i dopasować ich ilość do własnych upodobań smakowych.
Komentarze