Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy na kawałki, nacieramy solą, pieprzem i obtaczamy dokładnie w mące.
W garnku (takim, który można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (całe ząbki) i cebulę pokrojoną w półplasterki, smażymy chwilkę, zwiększamy ogień pod garnkiem, dorzucamy mięso i smażymy dokładnie ze wszystkich stron, energicznie mieszając. Zmniejszamy ogień, wlewamy do garnka porto, zagotowujemy, dodajemy przyprawy (oprócz pietruszki) i kurki.
Garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 1,5 godziny. Po wyjęciu dodajemy pietruszkę i ewentualnie doprawiamy do smaku.
2.Kaszę gryczaną mieszamy dokłądnie z białkiem jaja kurzego i odstawiamy do całkowitego wyschnięcia, mieszając od czasu do czasu w trakcie suszenia, aby rozdzielić ziarenka. W garnku gotujemy 1,5 szklanki bulionu wieprzowego. Na patelni rozgrzwamy łyżkę oleju, wrzucamy kaszę i energicznie mieszając smażymy 2-3 minuty, następnie wszystko wrzucamy na gotujący się bulion, przykrywamy pokrywką, zmiejszamy ogień i gotujemy 15 minut, następnie owijamy szczelnie grubym ręcznikiem i odstawiamy na około 20 minut.
Podajemy z gulaszem.
Komentarze