Gulasz wieprzowy z cebulą i czerwoną papryką w sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pysznie smakuje z ziemniakami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
    1 łyżka smalcu
    rozmaryn
    cząber
    pieprz cayenne
    pieprz ziołowy
    4 średnie cebule
    1 duża czerwona papryka
    1 liść laurowy
    500 ml wody lub bulionu
    2 łyżki mąki pszennej
    papryka wędzona w proszku
    majeranek
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy z cebulą i czerwoną papryką w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową opłukać,osuszyć i pokroić w kostkę.Dodać do niej szczyptę cząbru,rozmarynu,pieprzu cayenne,pieprzu ziołowego i wymieszać.Do rondla przełożyć smalec i roztopić.Na rozgrzany smalec przełożyć pokrojone mięso i zrumienić.
  • 2. Cebulę obrać z łusek,opłukać i pokroić w kostkę.Dodać do mięsa i chwilkę razem podsmażyć.Czerwoną paprykę oczyścić z nasion,opłukać i pokroić w kostkę.Przełożyć do rondla,wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć.Następnie wlać wodę,dodać listek laurowy i od momentu zagotowania się dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
  • 3. W 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać dokładnie mąkę pszenną i wlać do gotującego się gulaszu.Mieszając zagotować gulasz i zdjąć z ognia.Na koniec dodać szczyptę papryki wędzonej i rozgniecionego w palcach majeranku.Przyprawić do smaku solą i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Podawać na gorąco z ryżem,dowolną kaszą lub z ziemniaczkami i dowolną surówką,a latem z przepyszną mizerią.Ten gulasz świetnie smakuje też z grubym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Łopatka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować