Gulasz wieprzowy z boczkiem i kopytkami

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Niebo w gębie! :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • DLA 4 OSÓB:
    * 1,2 kg karczku lub łopatki wieprzowej
    * 25-30 dag boczku wędzonego surowego
    * 1 duża cebula
    * 1 kg ziemniaków
    * 1 jajko
    * mąka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    * 1 kg buraczków
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowy z boczkiem i kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem (świeżo zmielonym). Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso do zrumienienia. W tym samym czasie zeszklić cebulę i podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. Jak mięso będzie rumiane, zalać je nie dużą ilością gorącej wody. Dodać cebulę i boczek, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i dusić na małym ogniu do miękkości (około 1,5 godziny). W trakcie duszenia uzupełniać wyparowany sos wodą.
  • 2. Jak mięso będzie miękkie zagęścić gulasz mąką rozrobioną z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ugotowane wcześniej ziemniaki (bez łupinek) rozdrobnić tłuczkiem, dodać jajko i mąki, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 30 dag). Z ciasta uformować wałeczki o średnicy 1,5-2 cm i pokroić na kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
  • 4. Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni albo w garczku roztopić 2 łyżki masła, dodać buraczki, smażyć przez 5-7 min.

Porady

Pod koniec duszenia mięsa dla bardziej wytrawnego smaku można dodać 200 ml czerwonego, wytrawnego/półwytrawnego wina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować