Gulasz wieprzowy z boczkiem i kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem (świeżo zmielonym). Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso do zrumienienia. W tym samym czasie zeszklić cebulę i podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. Jak mięso będzie rumiane, zalać je nie dużą ilością gorącej wody. Dodać cebulę i boczek, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i dusić na małym ogniu do miękkości (około 1,5 godziny). W trakcie duszenia uzupełniać wyparowany sos wodą.
2.Jak mięso będzie miękkie zagęścić gulasz mąką rozrobioną z wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Ugotowane wcześniej ziemniaki (bez łupinek) rozdrobnić tłuczkiem, dodać jajko i mąki, tak aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 30 dag). Z ciasta uformować wałeczki o średnicy 1,5-2 cm i pokroić na kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
4.Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni albo w garczku roztopić 2 łyżki masła, dodać buraczki, smażyć przez 5-7 min.
Porady
Pod koniec duszenia mięsa dla bardziej wytrawnego smaku można dodać 200 ml czerwonego, wytrawnego/półwytrawnego wina.
Komentarze