Gulasz wieprzowo-wołowy

4.42 (156 ocen)

  • 2 godz.

Gulasz sam w sobie jest troszkę tłusty lecz warty grzechu, mięsko dobrze uduszone rozpływa się w ustach :) podany z kaszą gryczaną lub kluseczkami gnocchi i kiszonym smakuje wyśmienicie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
    500 g wołowiny
    500 g pieczarek
    2 duże cebule
    2 duże marchewki
    1 bulion wołowy
    1 duży koncentrat pomidorowy
    1 puszka pomidorów bez skórki
    1 łyżka mąki pszennej
    sól ,pieprz, chili, przyprawa do gulaszu
Wystaw ocenę:

4.42 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wieprzowo-wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę , podsmażyć na rozgrzanym oleju-przełożyć do garnka , zalać wodą , zagotować -dodać bulion wołowy.
    Dusić pod przykryciem ok 45 min na malutkim ogniu ( by mięsko równomiernie doszło)
    Cebulę pokroić w piórka , zeszklić na maśle.
    Pieczarki obrać , pokroić w cienkie plasterki , marchewkę zetrzeć na tartce o dużych oczkach- wszystkie warzywa dodać do gulaszu
    Odlać ok 300 ml wywaru wymieszać z mąką , koncentratem ,pomidorami oraz przyprawami.
    Dusić wszystko razem ok. 30 min by warzywa i mięso było mięciutkie.

Porady

Gulasz możemy zagęścić śmietaną oraz większą ilością mąki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować