Gulasz węgierski

5 (178 ocen)

Tak przyrządzony gulasz bardzo często podaję z różnymi plackami, najczęściej z ziemniaczanymi.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa wołowego

    1 cebula

    3 ząbki czosnku

    1 łyżeczka soli gruboziarnistej

    1 łyżeczka słodkiej papryki

    1,2 łyżeczki ostrej papryki

    1 łyżeczka kminku

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    1 łyżka smalcu

    2 łyżki mąki pszennej

    sól,pieprz

    olej
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe kroimy w kostkę, obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, sól, marską, ostrą paprykę, kumin oraz wlewamy niewielką ilość oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, przekładamy do garnka, zalewamy nie wielką ilością wody, tak żeby przykryła mięso. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze gotujemy. Gulasz zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, lekko przesmażamy, dodajemy do gulaszu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Porady

Gulasz możemy zrobić z mięsa wieprzowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować