Gulasz po węgiersku ala Bogracz

4.48 (168 ocen)

Węgier, Polak dwa bratanki....Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)

Składniki:

  • Składniki:
    75 dag wołowiny
    6 szklanek bulionu może być z kostki
    2 cebule
    3 dojrzałe pomidory
    2 duże, czerwone papryki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki smalcu
    łyżka mielonego kminu (można pominąć)
    czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
    1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
    sól i pieprz do smaku
    mąka pszenna
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Bogracz

Gulasz po węgiersku ala bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidory obieramy ze skórki (oparzamy je wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty.
  • 2. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 1 - 1,5 h. Po godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h. Mięso gotujemy aż będzie miękkie.

  • 3. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować