Gulasz po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny, aromatyczny i lekko pikantny sos. A do tego rozpływające się w ustach mięso. Idealne danie w jesienne i zimowe dni.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pol cebuli
    70 dkg mięsa wieprzowego
    Papryka czerwona
    Marchew
    Pieczarki 6 szt
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    Liść laurowy
    2 ziela angielskie
    Pół papryczki małej ostrej
    Ząbek czosnku
    Papryka ostra i słodka ok 3 łyżeczek
    Łyżka koncentratu pomidorowego
    100 ml wina białego

Gulasz po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek kroję w piórka i podsmazam. Dodaję mięso pokrojone w grubszą kostkę doprawione wcześniej pieprzem, suszonymi pomidorami i rozmarynem. Podlewam winem i wodą aby składniki były prawie zakryte. I duszę. Po 30 min dodaję papryki i pieczarki wcześniej podduszone. Dodaję sos sojowy. I duszę pod przykryciem jeszcze ok 30 min do miękkości mięsa. Daję przecier pomidorowy i doprawiam do smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy