Gulasz po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki licząc 6-8 kawałków na porcję. Skroić cebule w kostkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i w pierwszej kolejności dusić cebulę ok. 15-20 minut.
2.Usmażoną cebulę z tłuszczem przełożyć do rondla. Dodać mięso i podlać wszystko wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać liście laurowe. W tym czasie należy pokroić paprykę na średniej wielkości kawałki.
3.Koncentrat pomidorowy zasmażyć z papryką, rozrzedzić wodą, wlać do mięsa i dusić przez 15 min. Dodać mielonej papryki i soli. Podawać na okrągłym półmisku z makaronem lum ziemniakami. Danie udekorować świeżą pietruszką.
Komentarze