Gulasz po węgiersku

5 (141 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Ostre i sycące, tradycyjne danie kuchni węgierskiej.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina (mięso z kością (łopatka, pręga, krzyżowa dolna)): 80 dekagramów
    - cebula: 4 sztuki
    - papryka: 2 sztuki
    - papryka (mielona (czerwona, ostra)): 3 łyżeczki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
    - woda: 1 szklanka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki licząc 6-8 kawałków na porcję. Skroić cebule w kostkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i w pierwszej kolejności dusić cebulę ok. 15-20 minut.
  • 2. Usmażoną cebulę z tłuszczem przełożyć do rondla. Dodać mięso i podlać wszystko wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać liście laurowe. W tym czasie należy pokroić paprykę na średniej wielkości kawałki.
  • 3. Koncentrat pomidorowy zasmażyć z papryką, rozrzedzić wodą, wlać do mięsa i dusić przez 15 min. Dodać mielonej papryki i soli. Podawać na okrągłym półmisku z makaronem lum ziemniakami. Danie udekorować świeżą pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować