Gulasz misz masz z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Osolić i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, obsmażyć z każdej strony.
2.Do garnka nalać szklankę wody wstawić na ogień dodać 3-4 ziarna ziela angielskiego i 2 liście laurowe i dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej.
Dodać obsmażone mięso przykryć i dusić.
3.Umyć warzywa. Pokroić papryki w duże kostki, cebule poszatkować w szersze piórka i dodać do duszącego się mięsa.
4.Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w ćwierć plasterki, cukinię obrać i pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do garnka.
5.Marchew obrać, pokroić w plasterki i dodać do garnka.
Wszystko doprawić pieprzem dwoma szczyptami kminu rzymskiego oraz bazylią (świeżą poszatkować).
6.Fasolę dodać na ostatnie 20 minut duszenia gulaszu.
W razie nadmiaru wody pogotować bez przykrycia żeby troszkę odparować.
Spróbować w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku :)
Komentarze