Gulasz mięsno-warzywny

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

Delikatny, kolorowy gulasz, który świetnie smakuje z kaszą gryczaną.

  • 45 min

Składniki:

  • - chuda szynka - 600 g
    - cukinia - 1 szt
    - papryka czerwona - 1 szt
    - marchewka - 1 szt
    - cebula - 1 szt
    - bulion warzywny - 2 l
    - koperek - 1 pęczek
    - olej - 2 łyżeczki
    - ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka mielona
    - chleb razowy - 2-3 kromki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Bulion Chleb Dania główne Szynki

Gulasz mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l52ip1 1. Warzywa myjemy, marchewkę obieramy i kroimy- cukinia w półksiężyce, marchewkę i cebulę w kostkę, a paprykę w półplasterki. Szynkę myjemy, wycinamy z niej błony i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przyprawiamy według uznania - u mnie była to słodka papryka, sól i pieprz.
  • image-28i3i58 2. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy warzywa oraz mięso i lekko podsmażamy. Bulion warzywny lekko podgrzewamy i zalewamy im zawartość patelni, dodajemy ziele angielskie, zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy ok 20 minut co pewien czas mieszając. Z chleba razowego wycinamy skórkę, a pozostały miąższ kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Do gulaszu dodajemy chleb (aby lekko zagęścić sos), koperek i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut. Smacznego:)

Porady

zamiast chleba razowego jako zagęstnika można użyć mąki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Marchewka Papryka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować