Gulasz mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, marchewkę obieramy i kroimy- cukinia w półksiężyce, marchewkę i cebulę w kostkę, a paprykę w półplasterki. Szynkę myjemy, wycinamy z niej błony i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przyprawiamy według uznania - u mnie była to słodka papryka, sól i pieprz.
2.Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy warzywa oraz mięso i lekko podsmażamy. Bulion warzywny lekko podgrzewamy i zalewamy im zawartość patelni, dodajemy ziele angielskie, zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy ok 20 minut co pewien czas mieszając. Z chleba razowego wycinamy skórkę, a pozostały miąższ kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Do gulaszu dodajemy chleb (aby lekko zagęścić sos), koperek i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut. Smacznego:)
Porady
zamiast chleba razowego jako zagęstnika można użyć mąki
Komentarze