Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami

4.5 (151 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka. Taki gulasz to danie uniwersalne, jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a można go podać na wiele sposobów. Najszybciej i najprościej to tak jak dziś u mnie w towarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - 1 czerwona papryka,
    - 15 dag pieczarek
    - śmietana 18%
    - 2 łyżeczki mąki
    - sól, pieprz
    - czosnek mielony
    - papryka słodka mielona
    - sos sojowy
    - olej
    - zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju
    obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dodaję paprykę i pieczarki. Całość chwilkę duszę, aż papryka będzie na wpół miękka. W małym naczyniu rozrabiam śmietanę z mąką i przelewam do zawartości patelni. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą.
    Na talerzu, czy w miseczce posypuję zielona cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować