Gulasz

0 (0 ocen)

Prosty i smaczny. Najlepiej smakuje podany z kaszą i ogórkiem kiszonym.

Składniki:

  • 60 dag szynki
    1 duża cebula
    6 średniej wielkości pieczarek
    sól, pieprz
    1 łyżka czosnku granulowanego
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    szczypta gałki muszkatołowej
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżka majeranku
    2 czubate łyżki mąki
    3 łyżki oleju

Gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym rondlu rozgrzać olej i przesmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Mięso pokroić w gruba kostkę, oprószyć sola, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy cebula się zeszkli wrzucić mięso i na dużym ogniu smażyć ok 10 minut mieszając. Zmniejszyć płomień, wlać 3 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, gałkę i paprykę słodką. Dusić pod przykryciem ok 40 minut do miękkości. W połowie tego czasu dodać pieczarki pokrojone w półplasterki.
  • 2. Mąkę wymieszać z 1/2 szkl wody i zagęścić gulasz gdy mięso będzie już miękkie. Dodać majeranek, gdy jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach gulasz jest gotowy.

Porady

Gulasz najlepiej mi smakuje z kaszą (u mnie gryczana) i ogórkiem kiszonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy