1.W dużym rondlu rozgrzać olej i przesmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Mięso pokroić w gruba kostkę, oprószyć sola, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy cebula się zeszkli wrzucić mięso i na dużym ogniu smażyć ok 10 minut mieszając. Zmniejszyć płomień, wlać 3 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, gałkę i paprykę słodką. Dusić pod przykryciem ok 40 minut do miękkości. W połowie tego czasu dodać pieczarki pokrojone w półplasterki.
2.Mąkę wymieszać z 1/2 szkl wody i zagęścić gulasz gdy mięso będzie już miękkie. Dodać majeranek, gdy jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach gulasz jest gotowy.
Porady
Gulasz najlepiej mi smakuje z kaszą (u mnie gryczana) i ogórkiem kiszonym.
Komentarze