Grzyby marynowane - prawdziwki w miodzie

4.88 (185 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Trudno mi pisać o innych grzybiarzach, ale ja już tak mam, że wcale nie chodzi o wielkie zbiory, ale o to żeby się powłóczyć po lesie. Powiem Wam, że wcale nie mam ochoty zajmować się zebranymi grzybami, jak już wracam z lasu do domu stawiam koszyk i zastanawiam się kto się tym zajmie? Najłatwiej jest więc zrobić grzyby marynowane.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na zalewę:

    - grzyby leśne, u mnie borowiki zwane potocznie prawdziwkami
    - 3 szklanki wody
    - 1 szklanka octu 10%
    - 1/2 szklanki miodu, u mnie wielokwiatowy
    - 3 listki laurowe
    - kilka ziaren pieprzu może być czarny lub kolorowy
    - kilka ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.88 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Grzyby marynowane - prawdziwki w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, obgotować przez ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

    2. Zagotować wodę z miodem i przyprawami, na końcu dodać ocet.

    3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą, grzyby marynowane pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować