Grzybki w słodko-kwaśnej zalewie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowane grzybki są słodkie, a za razem kwaśne, smaki fajnie się uzupełniają. Smaczne , mogą być jako samodzielna przystawka lub podane jako dodatek do mięsa.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. grzybów leśnych
    1 cebula
    Zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 szklanki wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka gorczycy
    4 listki laurowe
    6 ziaren czarnego pieprzu
    4 ziarna ziela angielskiego
    Dodatkowo:
    słoiki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzybki w słodko-kwaśnej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, odstawiam. Grzyby oczyszczam, myję, gotuję ok. 15 minut, odcedzam, nakładam do słoiczków. cebulę obieram, kroję w plasterki, dokładam do grzybów, zalewam zalewą. Słoiki zakręcam, pasteryzuję 15 minut. Odwraca do góry dnem, gdy wystygną wynoszę do spiżarni.

Porady

Jeśli zalewy mi pozostanie, wstawiam do lodówki, wykorzystuję ją gdy dozbieram grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować