Smaki jesieni. Warto spróbować choćby dla zapachu rozchodząego się po domu. A smak...
60 min
Średni
Składniki:
70 dag wieprzowiny (u mnie łopatka)
30 dag podgrzybków (może być więcej)
2 duże cebule
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
smalec
przyprawy: sól, pieprz mielony
listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, jałowiec
vegeta natura
Łopatka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję w dosyć dużą kostkę. Posypuję vegetą i zostawiam na 15 minut. Rozgrzewam na patelni smalec i obsmażam mięso z czosnkiem i cebulą pokrojoną w piórka.Podlewam niewelką iloscią wody, dodaję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu). Duszę ok 30 min i wkładam oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Razem duszę kolejne 25 min.,w miarę potrzeby podlewając wodą. (sos ma odparować). Doprawiam solą i mielonym pieprzem. Można posypać zieloną pietruszką. podaję z kaszą pęczak.