Łopatka z grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Średni

Smaki jesieni. Warto spróbować choćby dla zapachu rozchodząego się po domu. A smak...

  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 70 dag wieprzowiny (u mnie łopatka)
    30 dag podgrzybków (może być więcej)
    2 duże cebule
    natka pietruszki
    1 ząbek czosnku
    smalec
    przyprawy: sól, pieprz mielony
    listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, jałowiec
    vegeta natura

Łopatka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w dosyć dużą kostkę. Posypuję vegetą i zostawiam na 15 minut. Rozgrzewam na patelni smalec i obsmażam mięso z czosnkiem i cebulą pokrojoną w piórka.Podlewam niewelką iloscią wody, dodaję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu). Duszę ok 30 min i wkładam oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Razem duszę kolejne 25 min.,w miarę potrzeby podlewając wodą. (sos ma odparować). Doprawiam solą i mielonym pieprzem. Można posypać zieloną pietruszką. podaję z kaszą pęczak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Podobne przepisy