Grzebyki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Moja mama często piekła je dla nas, gdy byliśmy mali.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
    4 łyżki śmietany
    400g margaryny
    100g drożdży
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    marmolada
    1 jajko i cukier na wierzch

Grzebyki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formowanie grzebyków 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać śmietanę, cukier, jajka, margarynę i rozkruszone drożdże. Zagnieść gładkie ciasto i odłożyć na 2 godz do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 4mm, nakładać marmoladę i robić grzebyki. Wierzch smarować rozkłóconym jajkiem i posypywać cukrem. Układać na formie wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 160 stopni na złoty kolor.

Porady

Najlepiej smarować jajkiem i posypywać cukrem przed samym włożeniem do piekarnika. Piekarnik można wcześniej rozgrzać- skróci to czas pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy