Grzebienie z ciasta drożdżowego trzy rodzaje

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Grzebienie które robiła moja babcia i mama. Teraz robię ja. Są pyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
    ½ kostki margaryny Bielska
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1.5 dkg drożdży
    1/3 szklanki mleka
    sól
    Nadzienie:
    1 szklanka musu jabłkowego
    ½ szklanki konfitury z czarnej porzeczki
    ½ szklanki powideł śliwkowych
    Do posmarowania:
    ½ szklanki cukier kryształ
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Grzebienie z ciasta drożdżowego trzy rodzaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto we wodzie 1. Maję przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, margarynę i nożem kroję. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku, dodaję szczyptę soli, cukru, i trochę mąki.Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie łącze drożdże z ciastem z margaryną i całość wyrabiam. Ciasto przekładam na czystą ściereczkę, zawijam je szczelnie i wkładam na godzinę do miski z zimną wodą.
  • Nadzienie na cieście 2. Następnie wałkuję na stole, wcześniej podsypuję mąką. Kroje kwadraty 8X8 cm. Układam nadzienie z jabłek, z czarnej porzeczki i powidła. Składam na pół, mocno dociskam, i robię nacięcia nożem.
  • grzebienie przed pieczeniem 3. Smaruję ubitym żółtkiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika na 20 minut, temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować