Gryczany kubeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w kostkę, grzyby w mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć karkówkę, dodać cebulę, a następnie grzyby. Doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i kawałkiem ostrej papryczki. Podlać wodą i dusić, aż mięso zmięknie.
2.W osolonej wodzie ugotować kaszę gryczaną. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego o pokroić w paseczki. Do mięsa dodać paprykę, kaszę i koncentrat buraczany. Wszystkie składniki wymieszać, jeszcze chwilę razem poddusić, aby kasza przeszła smakiem. Ciepłą, ale nie gorącą kaszę nakładać do waflowych kubeczków i udekorować paluszkami. Smacznego!
Komentarze