Gryczany kubeczek

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Gryczany kubeczek to polski odpowiednik chińskiego kubka, jest z pewnością smaczniejszy i zdrowszy:)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • DANIE GłóWNE:
    - karkówka bez kości: 500 gramów
    - kasza gryczana prażona: 200 gramów
    - podgrzybki ugotowane: 300 gramów
    - cebula średniej wielkości: 1 sztuka
    - koncentrat buraczany: 3 łyżki
    - Papryka czerwona świeża: 1 sztuka
    - olej rzepakowy /do smażenia: 3 łyżki
    - czosnek ( ząbek): 1 sztuka
    - ostra papryczka: 0.3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo mielony: 1 szczypta
    DEKORACJA:
    - waflowe miseczki: 1 opakowanie
    - paluszki słone: 1 opakowanie

Gryczany kubeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić w kostkę, grzyby w mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć karkówkę, dodać cebulę, a następnie grzyby. Doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i kawałkiem ostrej papryczki. Podlać wodą i dusić, aż mięso zmięknie.
  • Gryczany kubeczek 2. W osolonej wodzie ugotować kaszę gryczaną. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego o pokroić w paseczki. Do mięsa dodać paprykę, kaszę i koncentrat buraczany. Wszystkie składniki wymieszać, jeszcze chwilę razem poddusić, aby kasza przeszła smakiem. Ciepłą, ale nie gorącą kaszę nakładać do waflowych kubeczków i udekorować paluszkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy