Gryczane bliny z wędzonym łososiem, cukinią i ziołowym sosem

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Małe, puchate bliny przyrządzone z domowej mąki gryczanej podane z pysznym łososiem i grillowaną cukinią sprawią, że każdy kęs będzie niczym delikatne muśnięcie na podniebieniu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    50 g mąki żytniej (razowej)
    7 g drożdży instant
    700 ml mleka
    125 g mąki gryczanej (ja zmieliłam kaszę gryczaną)
    125 g mąki pszennej
    4 jajka
    sól
    olej rzepakowy

    Dodatki:
    cukinia
    olej rzepakowy
    sól, pieprz
    kwaśna śmietana
    wędzony łosoś
    kapary
    marynowany pieprz

    Ziołowy sos:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz
    koperek
    natka pietruszki
    kapary
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bliny

Gryczane bliny z wędzonym łososiem, cukinią i ziołowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie wymieszaj drożdże, mąkę żytnią i 500 ml letniego mleka. Miskę odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Dodaj mąkę gryczaną, mąkę pszenną, roztrzepane żółtka, sól i pozostałe mleko (200 ml). Całość wymieszaj, aż masa będzie jednolita (*można dodać jeszcze 1-2 łyżki maki gryczanej, jeżeli masa jest bardzo rzadka). Dodaj ubite w osobnej misce białka i delikatnie połącz.
  • 3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim placuszki z obu stron (jeżeli na wierzchu pojawią się pęcherzyki, a dół się przyrumieni, czas odwrócić placuszki). Bliny przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym.
  • 4. Cukinie pokrój w cienkie plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cukinię.
  • 5. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól, pieprz i posiekane zioła oraz poszatkowane kapary.
  • 6. Na talerzu ułóż bliny, na wierzch nałóż kwaśną śmietanę, pokrojonego w małe kawałki łososia oraz kapary i marynowany pieprz. Obok ułóż podsmażoną cukinię skropioną ziołowym sosem.

    Smacznego!

Porady

Blinów wychodzi dość dużo – w sam raz na przyjęcie, dlatego warto je smażyć jednocześnie na dwóch patelniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Zioła Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować