Gruzja oswojona, czyli chaczapuri

0 (0 ocen)

  • 30 min

W moim ukochanym Krakowie są gruzińskie restauracje, które lubiłam kiedyś odwiedzać. Do czasu, gdy odkryłam, że z kuchnią Gruzji nie mają nic wspólnego. Od tamtego czasu - wolę odkrywać Gruzję sama!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 papryki
    3 pomidory
    2 cebule
    20 dag cukinii
    przyprawy: sól, pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki mielonej, trochę Vegety, łyżka koncentratu pomidorowego, mały ząbek czosnku.

    150 g sera żółtego
    1/2 szklanki mleka
    2 jaja
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    mąka - tyle ile trzeba, żeby wyszło gęste ciasto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne

Gruzja oswojona, czyli chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyszczam i kroję w kostkę, pomidory parzę i obieram, a następnie kroję w ćwiartki. Cukinię kroję w kostkę.
    Pokrojoną drobno cebulę duszę na oleju, dodaję paprykę i pomidory, duszę 25 minut, dodaję cukinię, podlewam odrobiną wody, dodaję przyprawy i koncentrat.
    Duszę około 30 minut. Dodaję roztarty czosnek. Całość grzeję jeszcze kilka minut i odstawiam.

    W międzyczasie robię też placki.

    Ser ścieram na tarce o grubych oczkach, a następnie zalewam zimną wodą na około kwadrans. Później odsączam go na cedzaku.
    Odsączony ser mieszam z jednym jajem i z masłem na jednolitą masę. Doprawiam solą i pieprzem.

    Pozostałe jajo, sól, pieprz, mleko i mąkę łączę, wyrabiając gęste ciasto. Ciasto dzielę na 6 części i wałkuję każdą z nich. Na 3 wykładam nadzienie serowe. Przykrywam je pozostałymi 3 plackami, dokładnie łączę brzegi (można zwilżyć wodą), a potem dociskam widelcem, robiąc wzorek jak na pierogach.

    Rozgrzewam patelnię, roztapiam odrobinę tłuszczu i smażę placki równomiernie z obu stron, na ciemnozłoty kolor.

    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować