Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

4.5 (149 ocen)

  • 45 min

To oryginalne danie poznałem w restauracji prowadzonej przez gruzińską rodzinę. Obecnie chętnie przygotowuję je w domu.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    25 g świeżych drożdży
    szklanka letniej wody
    50 ml oleju
    3/4 łyżeczki soli

    Farsz:
    25 dag mozzarelli
    5 dag fety
    kilka łyżeczek mleka
    łyżeczka mąki

    lub jak w oryginale: gruziński ser podpuszczkowy długo dojrzewający

    Dodatkowo:
    4 niewielkie jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozmieszać z letnią wodą i solą. Dosypać mąkę i wyrobić ręką. Może być lekko lepiące. Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut.
    Po wyrośnięciu dolać olej i zagnieść ponownie, aż będzie gładkie i jędrne. Pozostawić na kolejne 20 minut w ciepłym miejscu.
  • 2. W czasie wyrastania ciasta przygotować farsz:
    Mozzarellę rozgnieść widelcem, dodać fetę, mleko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dosypać łyżeczkę mąki i ponownie wymieszać.
  • 3. Z wyrośniętego dwukrotnie ciasta formujemy łódki. Kulki ciasta rozciągamy robiąc wgłębienie w środku i wyższe, zaokrąglone brzegi.
    Łódki z ciasta napełniamy serowym farszem.
  • 4. Gotowe chaczapuri zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 - 240 st. przez około 20 minut. Po 20 minutach wyciągamy chaczapuri z piekarnika i wbijamy jajka na masę serową. Zapiekamy przez około 5 minut uważając by jajko nie ścięło się zbytnio.
  • 5. Podajemy gorące, na talerzu mieszamy jajko z farszem serowym. Oryginalny sposób jedzenia chaczapuri po adżarsku - odrywamy kawałki ciasta drożdżowego i maczamy w wymieszanym serowo-jajecznym farszu.

Porady

Idealnym dopełnieniem dania będzie gruzińskie, półsłodkie czerwone wino.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, sprawdźcie też inne pomysły na dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować