Gruszkowy dżem z cukinii

4.5 (141 ocen)

Jest świetny do naleśników i ciast.. zaskakuje swoim smakiem a jeszcze bardziej składem :-)

Składniki:

  • 2 duże cukinie około 3 kg
    1 szklanka cukru
    szczypta kwasku cytrynowego
    4 galaretki gruszkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Gruszkowy dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy.
    Dusimy ją na małym ogniu aż zmięknie i się rozpadnie. Gdy cukinia będzie miękka rozgniatamy pozostałe kawałki tłuczkiem do ziemniaków dosypujemy kwasek i cukier - gotujemy jeszcze około 15 min. Po zdjęciu z ognia dosypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Gorący dżem wlewamy do przygotowanych słoiczków, zakręcamy, stawiamy je do góry dnem.

Porady

Dżem można przygotować z każdym innym smakiem galaretek są równie pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować