Gruszki w syropie

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Świetny a zarazem prosty sposób na przygotowanie gruszek do ciast, deserów czy po prostu do zjedzenia. Dostałam gruszki od sąsiadki, nie wiem ile ich było wagowo, nieduża reklamówka. Z tego wyszło mi 4 słoiczki 0,9 l i jeden 0,7 l. Do tego zużyłam 1,5 l wody

  • 2 godz.

Składniki:

  • Twarde i zdrowe gruszki
    1 l wody
    2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, większe podzielić na ćwiartki, mniejsze na pół, wydrążyć gniada nasienne wraz z pestkami, ułożyć szczelnie ale delikatnie nie zgniatając w słoikach
  • 2. Do garnka wlać wodę dodać cukier, zagotować i gorącym syropem zalać gruszki.
  • 3. Dno garnka wyłożyć ściereczką, słoiki i zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików, od momentu zagotowania się wody w garnku pasteryzować je przez godzinę.
  • 4. Następnie wyjąć słoiczki z gruszkami w syropie, ustawić je do góry dnem i przykryć ściereczką aż wystygną .

Porady

Ja użyłam twardych gruszek, miększe gruszki można pasteryzować krócej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować