Pamiętam że w dzieciństwie uwielbiałam wyjadać takie gruszki prosto ze słoiczka.Można je dodawać do deserów, ciast czy naleśników. Wodę można posłodzić wg. własnego gustu.
Składniki:
3 szklanki wody
1kg nie do końca dojrzałych gruszek
200g cukru
1 cukier waniliowy
Kawałek kory cynamonu
Kilka goździków (niekoniecznie)
Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z cukrami i cynamonem zagotować, gruszki obrać, pokroić na cztery części i wybrać gniazda nasienne. Wrzucić do wody i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną.
Do słoiczków włożyć 2-3 goździki, ułożyć gruszki i zalać syropem. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.Wodę z cukrami i cynamonem zagotować, gruszki obrać, pokroić na cztery części i wybrać gniazda nasienne. Wrzucić do wody i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną.
Do słoiczków włożyć 2-3 goździki, ułożyć gruszki i zalać syropem. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.
Komentarze