Gruszki w syropie

4.49 (169 ocen)

Pamiętam że w dzieciństwie uwielbiałam wyjadać takie gruszki prosto ze słoiczka.Można je dodawać do deserów, ciast czy naleśników. Wodę można posłodzić wg. własnego gustu.

Składniki:

  • 3 szklanki wody
    1kg nie do końca dojrzałych gruszek
    200g cukru
    1 cukier waniliowy
    Kawałek kory cynamonu
    Kilka goździków (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Gruszki w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gruszki w syropie 1. Wodę z cukrami i cynamonem zagotować, gruszki obrać, pokroić na cztery części i wybrać gniazda nasienne. Wrzucić do wody i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną.

    Do słoiczków włożyć 2-3 goździki, ułożyć gruszki i zalać syropem. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.Wodę z cukrami i cynamonem zagotować, gruszki obrać, pokroić na cztery części i wybrać gniazda nasienne. Wrzucić do wody i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż gruszki lekko zmiękną.

    Do słoiczków włożyć 2-3 goździki, ułożyć gruszki i zalać syropem. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować